Mit jelent a 88?



Az emberi agy kreativitásának legfényesebb bizonyítékai a csillagalakzatok.
Egyszerű, névtelen csillagcsoportosulások lennének csupán, ha évszázadokkal ezelőtt, a könnyebb eligazodás érdekében az emberek nem kezdték volna el tárgyak vagy állatok nevével felruházni őket.
A különböző kultúrákban elterjedt és használt elnevezések idővel túlságosan kaotikussá, követhetetlenné váltak, így végül egy csillagászati konferencia keretein belül tettek rendet az okosok. Ekkor született meg a címben feltett kérdésemre is a válasz: jelenleg nyolcvannyolc csillagképet különböztetünk meg, amelyeket a korábbi hagyományokat tisztelve határoztak meg.


Európában - talán nem is túl meglepő módon - a görög mitológián alapuló elnevezések, történetek honosodtak meg. Az öreg kontinenstől kiindulva pedig végül a csillagászatban ezek váltak nemzetközivé.
Ha kiállsz az udvarra, parkba, erkélyre, bárhová és felnézel az égre, akkor úgy tűnhet, hogy a képet alkotó csillagok meglehetősen közel vannak egymáshoz, azonban a valóságban több fényévnyi tér is elválaszthatja őket. Különállóak, mégis egységet alkotnak. Igazán figyelemreméltó. Talán megérné még jobban figyelnünk, és megtanulhatnánk, hogyan is csinálják. Segíthetne.
A csillagkép szinonimájaként gyakran használják a csillagalakzat kifejezést, azonban ezt tévesen teszik. Bizonyos képeken belül fordulhatnak elő nagyobb csoportosulások, és ezeket nevezzük alakzatoknak. Ilyen például a Göncölszekér, melyet hazánkból állandóan láthatunk. A jól ismert alakzat a Nagy Medve csillagkép részét képezi. Én már meg sem lepődöm, hogy minden egésznek hitt kép, valójában csak egy nagyobb részét képezi.
Újabb tények, amik csak azt bizonyítják, hogy a csillagokról nem elég csupán annyit tudni, hogy "fényes pontok az ég sötét vásznán". Talán a történeteimben a fantáziám jócskán elrugaszkodik a valóságtól, de lássuk be: milyen izgalmas egy már eleve érdekfeszítő dolog továbbgondolása?! Milyen események elindítója, szereplők alkotója lehet csupán az, ha élettel ruházunk fel egy eddig élettelennek hitt jelenséget?
Remélem velem tartasz a hosszú úton és együtt kideríthetjük a választ erre a kérdésre.

Addig is, amíg ez az utazásunk tart, jelenlegi soraimat egy másik kérdés megválaszolásával zárnám.
Mi a közös a tukánban, a légszivattyúban és a szobrászban?
Nem, ez nem egy béna vicc, ne aggódj. Neked eszedbe jutna ezek közül bármelyik is, ha el kellene nevezned egy csillagképet? Hát, valakinek eszébe jutott, mert bizony ez a három kifejezés egy-egy varázslatos, rejtélyes, fényes, izgalmas csillagkép neve. Igazán elképesztő!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése